Studiekeuze & Beroepskeuze

Kiezen voor een opleiding, studie of beroep een belangrijke beslissing in je leven. Er is veel tijd, moeite en geld mee gemoeid. Daarnaast levert het veel stress op als je na een lange opleiding niet gelukkig bent in je dagelijkse werk. Bovendien is de kans klein dat je erg succesvol zult worden in wat je doet.

Hulp bij studiekeuze en beroepskeuze op haptonomische basis is erop gericht je te laten ervaren en voelen waar je hart écht ligt, wat jou inspireert en motiveert, waar je ‘warm’ van wordt om zo een betere keuze te maken voor een studie, schooltype of beroepsopleiding.

Veel jonge mensen weten niet goed wat ze later willen worden. En…dat is volstrekt normaal. Immers, je bent nog volop in ontwikkeling en hebt nog geen werkervaring. De dagelijkse praktijk van een opleiding of beroep is vaak heel anders dan de voorstelling die je in je hoofd hebt. Een beroep dat leuk lijkt kan dus in de praktijk zwaar tegenvallen. Ouders, vrienden, docenten geven goedbedoelde adviezen over wat een verstandige keuze zou zijn, maar vaak maakt dat kiezen toch niet veel makkelijker. Beroepskeuzetests zijn voor sommigen een uitkomst, maar helpen niet iedereen.

Schoolkeuze, studiekeuze, beroepskeuze wordt zo soms een enorme worsteling van twijfel, onzekerheid, frustratie, teleurstelling, aantasting van zelfvertrouwen, terwijl het een leuk proces zou moeten zijn: een volgende stap in het leren van nieuwe dingen, ontmoeten van nieuwe mensen, ontwikkelen van waar je goed in bent en wat je leuk vindt, daarmee straks je eigen geld verdienen en daarmee leuke dingen doen!

Bij haptonomische begeleiding bij studiekeuze en beroepskeuze wordt door middel van gesprekken, aanraking, oefeningen in de ruimte en diverse ervaringsoefeningen helder voor je wie je bent, waar je goed in bent en wat belangrijk voor je is in je dagelijks leven. Ook wordt duidelijk wat jouw belemmerende overtuigingen, angsten en onzekerheden zijn en hoe deze jou weerhouden te kiezen voor een bepaalde richting of beroep.

De kracht van haptonomische begeleiding is dat wanneer je op gevoelsniveau ervaart dat iets bij je past of juist niet, het maken van keuzes bijna vanzelf gaat. Angst voor een mogelijk verkeerde keuze is niet meer aanwezig, of anders gezegd, je ervaart een stevig vertrouwen in je eigen keuze.

In plaats van een proberen te kiezen puur op basis van je verstand en logische redeneringen –de zogenaamde verstandige keuze– leer je een wijze keuze te maken. ‘Wijs’ wil zeggen een keuze op basis van je rede (gezond verstand) én je gevoel. Staan op twee benen met een goed gevoel in je lijf, in plaats van op één been en pijn in je hoofd…